De baan in loondienst heeft zijn langste tijd gehad. P.S. vroeger waren we allemaal ondernemer!
Ik krijg vaak cliënten aan tafel die hun baan kwijt raken vanwege een reorganisatie. Of ze nemen zelf afscheid. Omdat ze nu eindelijk ondernemer willen worden.
We komen dan vaak in een discussie over zekerheid, pensioen, hypotheek en het vinden van opdrachten.
Ik merk dan dat nieuwe ondernemers nog heel erg denken in termen van ‘banen’.
Dat is de standaard, het uitgangspunt. De werkgever ‘geeft’ werk en de werknemer ‘neemt’ die. Vreemd eigenlijk. En als je het aan mij vraagt gaat er veel veranderen in die ‘standaard’.
Banen zijn lang niet meer zo zeker als ze waren. En de werkgever wil geen werk meer ‘geven’ maar zoekt een betere ruil.
Die betere ruil betekent dan dat een ZZP er / ondernemer een opdracht krijgt en een goede betaling. Zekerheid in deze ruil?
Die is er wel, maar heel anders dan we gewend waren.
Zeker is dat de ZZP-er steeds sterker komt te staan als er goed werk wordt geleverd.
En als je als ZZP-er dan ook nog energie steekt in je eigen ‘merk’ en je vakmanschap dan creëer je veel ‘zekerheid’ op vervolgopdrachten.
Dat vinden we met z’n allen best raar en nieuw, die andere ruil. Maar als je het goed bekijkt gaan we terug naar stokoude manieren van samenwerken.
Vroeger waren we namelijk allemaal ondernemer. Ieder had zijn eigen ambacht, dat aan de man werd gebracht aan particuliere klanten of andere ondernemers.
De boer, de smid, de timmerman: niemand was in dienst. Het was honderden jaren de gewoonste zaak van de wereld om voor eigen rekening en risico te werken en te leven.
Met de industriële revolutie werden ondernemingen groter en ontstond de baan in loondienst. Vaak voor lage lonen werden arbeiders ingehuurd om saai en monotoon werk te doen.
En nu lijkt het dat de baan in loondienst zijn langste tijd gehad heeft. In een rap tempo stappen we over van baan naar ZZP-schap of een ambacht.
Een nieuwe ontwikkeling? Eigenlijk niet.
We gaan simpelweg terug naar hoe het was. We zijn in onze geschiedenis veel langer ondernemer geweest dan werknemer.
Er is alleen 1 probleem:
Onze ondernemende skills groeien niet in hetzelfde tempo mee. De smit, de timmerman en de boer leerde van vader of moeder hoe het moest. En werd omringd met mede-ondernemers die dagelijks werk maakten van omzet maken, jezelf bekend maken en net zo lang doorzetten tot het werkt.
De werknemer van nu wordt omringd door andere werknemers. Die verstand hebben van hun vak, maar niet van het bouwen van je eigen ‘winkeltje’ en van het vinden klanten voor dat winkeltje.
Dat zijn de zaken die de nieuwe ondernemer van nu moet leren. Heel goed te doen, maar het gaat niet vanzelf. Dat merk ik als ik in mijn praktijk werknemers help om ondernemer te worden.
Lastig? Zeker. Maar heel vaak lukt het. In mijn ebook vertel ik daar meer over. Ben jij professional of ondernemer en kun je wel wat hulp gebruiken bij stap naar succesvol ondernemerschap? Vraag dan een 1 op 1 perspectief gesprek met mij aan.
Ik help je graag!